De waarde van werk heeft nauwelijks uitleg nodig. Niemand is in de wieg gelegd om niets te doen. Dat geldt zeker ook voor Fabiënne (19). Sinds mei dit jaar werkt zij bij de gemeente Dinkelland. Door bemiddeling van de Stichting Participatie Dinkelland kan Fabiënne enkele dagen per week aan de slag in een functie die er eigenlijk niet was, maar speciaal voor haar is gecreëerd. Hierdoor kunnen andere mensen weer worden ontlast.
Fabiënne ondersteunt de bodedienst en zorgt ervoor dat alles in het gemeentehuis netjes wordt aangevuld. Van het onderhoud en aanvullen van de koffieautomaten en het papier in de printers tot aan het bijvullen van de enveloppen. “Dit is mijn eerste echte werkplek en het bevalt me erg goed. Ik doe afwisselend werk en mijn collega’s zijn erg enthousiast en vriendelijk. Ze geven me het gevoel dat ik er helemaal bij hoor”, vertelt ze tevreden.

Meer zelfvertrouwen
Dat gevoel van ‘erbij horen’ was een tijdje terug wat minder vanzelfsprekend. “Na een aantal tegenslagen ging het een tijdje wat minder goed met mij. Doordat ik nu weer aan het werk ben, krijg ik meer energie en ook veel meer zin om dingen te ondernemen. En wat misschien nog wel het belangrijkste is: door deze baan heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen.” Niet alleen haar gevoel voor eigenwaarde, maar het hele leven van Fabiënne verandert door de komst van een baan. “Ik vind het fijn om niet de hele dag bij huis te zijn, maar wil me juist graag nuttig maken. Ik ben nu onder de mensen en heb regelmaat en plezier teruggekregen in mijn leven. Ook kan ik nu werken aan mijn droom voor de toekomst. Dat is uiteindelijk op mezelf wonen.” Niet alleen Fabiënne is tevreden met haar baan. Ook haar collega’s bij de gemeente Dinkelland zijn maar wat blij met haar komst. “Fabiënne is nog maar een korte periode werkzaam binnen ons team, maar doet na twee maand al meer dan we in eerste instantie voor deze baan in gedachten hadden. Ze helpt al mee met vergaderruimtes klaarzetten en neemt hierdoor veel werk uit onze handen”, vertelt collegabode Veronique enthousiast. “Ze pikt de dingen snel op en is een hartstikke leuke collega om mee te werken.”

Stichting Participatie Dinkelland verbindt!
Stichting Participatie Dinkelland vertegenwoordigt de mensen die vallen onder de Participatiewet en de sociale werkvoorziening. Dit zijn mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het zijn heel verschillende mensen, maar wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal aan het werk kunnen en willen, ieder op zijn eigen niveau.
Stichting Participatie Dinkelland kijkt naar de motivatie en mogelijkheden van deze mensen: hun competenties en vaardigheden zijn bij ons bekend. “Samen met de werkgever kijken we naar de vraag van de onderneming. Dit betekent niet dat er altijd gekeken moet worden naar openstaande vacatures. Er kan ook, zoals voor Fabiënne, actief een functie gecreëerd worden. Dit noemen we functie creatie”, aldus Wim Potijk, coördinator bij Stichting Participatie Dinkelland. Het antwoord moet een win-win situatie zijn voor werkgever en werknemer.

Vragen of meer weten?
Zie jij ook het belang in van maatschappelijk verantwoord ondernemen? En gun jij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plekje in jouw organisatie? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar meer informatie? Voor al deze vragen kun je contact opnemen met Wim Potijk van Stichting Participatie Dinkelland via tel. 0610462213 of per mail Potijk.SPD@noaberkracht.nl.